SEO’yu Etkileyen Faktörler

Web sitenizi arama motorlarında yükseltmek için yapılan çalışmaların tamamına SEO denir. Tabii yapılan bu uygulamaların etik değerler doğrultusunda gerçekleştirilmesi gerekir. Aksi takdirde kısa vadede kazandığınızı düşünseniz dahi uzun vadede kaybeden olacaksınız. Neden mi? Sizleri temin ederim ki Google, sandığımızdan çok daha akıllı. Bu sebeple, SEO başarımızı etkileyen faktörler listemizi; “olumlu yönde etkileyenler” ve “olumsuz yönde etkileyenler” olarak 2 ana alt başlıkta toparlayabiliriz.

Elbette ki hepimiz, internet üzerinde paylaştığımız bir içeriğin hedef kitlemize ulaşmasını isteriz. Peki, bunun için yapılması gerekenler nedir? Yalnızca dikkat çeken bir içerik oluşturmak yeterli mi veya sosyal medya mecralarında paylaşım yapmak? Sadece bunlardan ibaret olmasını isteyecek yüzlerce kişi vardır. Eh tabii haksız da sayılmazlar. Çünkü Endüstri 4.0 devrimi ile birlikte artık neredeyse tüm işlerimizi dijital dünyada gerçekleştirmekteyiz. Bu devrin çocukları olarak Y ve Z nesli oldukça şanslı olsa da, diğer jenerasyonlar maalesef ki bu hıza aşina olmakta güçlük çekiyor. Geleneksel yöntemlere alışan birçok kişi ve kurum, bunlardan vazgeçmek istemiyor veya olabildiğine erteliyor. Ancak! Artık insanlar ulaşmak istediklerine birkaç saniyede erişebiliyor. Nasıl mı? Aslında hepimiz bunun cevabını biliyoruz. Öyleyse dijital pazarlamanın merkezinde yer alan SEO’yu biraz daha yakından tanıyalım.

SEO Nedir?

Bu başlık altında internet üzerinden binlerce Türkçe, milyonlarca yabancı kaynağa erişebilirsiniz. Genel itibari ile SEO hakkında benzer tanımlara yer verilse de, bunu sizlere örneklerle betimleyeceğim. ‘Yorumlar kısmına 3 adet telefon modeli yazabilir misiniz?’ Sorusunu sorsam, aklınıza gelenler hangileri olacaktır? Apple-iPhone, Huawei, Samsung, Xiaomi… Doğru tahmin ettim mi? Peki, neden ilk olarak bu markalar aklımıza geldi? Arkadaşlarınız sıkça bunlardan bahsettiğinden mi, sürekli olarak reklamlarda veya mağazalarda gördüğünüzden mi, yoksa…? Yanıtlarınızı yorumlar kısmından yazabilirsiniz. Bununla beraber cevabınız her ne olursa olsun, “telefon” kategorisinde aklınızda kalmayı başaran markalardır.

Biraz daha lokal düşünmeye başlarsak, benzer durumlar web siteleri için de geçerlidir. Öyle ki, bir internet sitesinin akılda kalıcı olması için sürekli göz önünde olması gerekir. En azından hitap ettiği kitle için… Bunu gerçekleştirmek için yapılan çalışmalar bütününe de SEO denir. Türkçe karşılığı ile arama motoru optimizasyonu(Search Engine Optimization). Evinizde önemli bir tesisat sorunu mu var? İlk ne yaparsınız? Hemen bulunduğunuz şehrin ismi ile birlikte(ör: Ankara tesisatçı gibi) tesisat ustası arayışına girersiniz, değil mi? Karşınıza çıkan arama sonuçlarından hangisine tıklarsınız veya hangisi size daha güvenilir gelir? Evet, yapılan araştırmalara göre ilk sayfa sonuçlarında çıkan web sayfaları, diğerlerine nazaran kullanıcıların nezdinde daha güvenilir olarak kabul edilmektedir. Böylesine önemli bir konuyu, nasıl olur da görmezden gelebiliriz ki? İşte tam da bu noktada SEO’yu etkileyen kritik faktörlerden bahsetmek gerek.

SEO’yu Etkileyen Olumlu Faktörler

Gerçek yaşamdan benzetmeler ile SEO’nun önemini betimlemeye devam edelim, ne dersiniz? Kariyerinizde daha iyi bir pozisyona gelmek için neler yaparsınız? Kendinizi geliştirmek için araştırmalar yapar, eğitimler alır ve en sonunda da bunu uygulamaya dökersiniz. Tüm bu süreç ile birlikte hem siz hem de çevrenizdeki insanlar değişiminize şahit olur. Böylece sektör içerisinde daha yüksek konumlara ulaşabilirsiniz. Yanılıyor muyum? Benzer durum, internet siteleri için de geçerlidir.

Doğru bir şekilde uygulanması gereken etmenler ele alınır ve faaliyete geçirilir. Finalinde ise, kaliteli bir site çatısı altında daha fazla trafik ve kitleye ulaşılır. Eğer gerekli olan çalışmalar yapılmazsa, web sitemiz arama motoru sonuçlarının derinlerinde kaybolup gider. Dolayısıyla da sunduğumuz bilgiler, hizmetler veya ürünleri kendimizden başka gören olmaz. Ne acı bir durum ama… Böyle bir neticenin olmaması adına SEO’yu etkileyen olumlu faktörleri eksiksiz bir biçimde uygulamalıyız. Nedir bunlar?

İçerik

“İçerik kraldır!” cümlesini daha önce duymuş muydunuz? Bill Gates tarafından öne sürülmüş olan bu önerme, web siteleri için gerçek anlamda çok kıymetlidir. Kullanıcı dostu ve özgün içerikler oluşturduğunuzda web sitenizin trafiğinin arttığına bizzat şahit olabilirsiniz. İçerikten kastımız, sadece yazılı metinler de değildir. Görsel ve video içerikler de internet sitenizin kalitesini arttıran diğer etkenlerdir. Ancak doğru bir şekilde planlanmış ve oluşturulmuş yazılı içerikler, diğerlerine nazaran çok daha fazla etki sağlamaktadır. Özellikle kategori açıklamalar ve blog paylaşımlarda bunun etkisini fazlasıyla görebilirsiniz.

içerik üretmenin seodaki önemi,

Burada dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise, blog sayfalarınız için hazırladığınız metinlere, görsel ve gerekliyse video içeriklerin empoze edilmesidir. Bu, hem arama motorlarının nezdinde, hem de kullanıcıların gözünde pozitif anlamda bir katkı sağlar. Bir canlandırma yapalım. 1.000 kelimeden oluşan bir metin okuyorsunuz ancak içerisinde hiçbir görsel yok. Harflerden oluşan bir paragraf yığını! Dikkatinizi ne kadar süre odaklayabilirsiniz? Birçok internet kullanıcısı bu durumdan rahatsız olmakta ve buna bağlı olarak da ilgili sayfayı terk etmektedir. Dolayısıyla içeriklerinizi, iyi bir biçimde harmanlamalısınız. Böylece kalitenizi yükseltebilir ve sayfa geçirilen süreyi arttırabilirsiniz.

Responsive Tasarım

Tabii içerik oluşturmak tek başına yeterli değildir. İnternet sayfanızın responsive(duyarlı) tasarıma da sahip olması gerekmektedir. Neden mi? Bir düşünün; bilgisayarınız üzerinden bir e-ticaret sitesine girdiniz ve sonrasında satın almak üzere bir ürünü sepete eklediniz. Akabinde aynı siteye tekrar eriştiniz fakat bu sefer akıllı telefonunuz ile. Ancak ortada büyük bir sorun var! Site içerisindeki fonksiyonlar ve tuşlar, tamamen dağınık bir yapıda. Bunun sebebi, tasarım sürecinde yalnızca bilgisayara özgü bir geliştirme yapılmasından kaynaklanmaktadır. Dolayısıyla da SEO’yu olumlu yönde etkileyen bir diğer faktör de responsive tasarımdır.

Kırık Bağlantıların Düzeltilmesi

Peki, web sitenizde kırık bağlantılar var mı? Bunu keşfetmek için ücretli veya ücretsiz SEO araçlarını kullanabilirsiniz. Aralarında; ahrefs, semrush, screaming frog, search console, Google analytics gibi birçok araç ile bunları keşfedebilirsiniz. Elbette yalnızca kırık bağlantıları da değil, sitenizin performansına etki edecek birçok öneriyi de kullanabilirsiniz. Eğer sitenizde 404 sayfaları var ise bunu muhakkak düzenlemeniz gerekir. Keza bir sayfanın URL’ini değiştirdiyseniz de, aynı durum geçerlidir.

Aksi takdirde değiştirilen eski sayfa, halen index de olabilir ve arama sonuçlarında görüntülenebilir. Bu sonuca erişen kullanıcılar da bağlantıyı ziyaret ettiğinde maalesef ki hata ile karşılaşacaktır. Peki, bunun sonrasında ne olur? Kullanıcı, hata veren(404 gibi) sayfayı gördüğünde, sitenizi derhal terk edecektir. Bu da sizin site verilerinize göre ziyaretçilerinizin sayfada geçirdikleri sürenin çok düşük olduğunu gösterecektir. Dolayısıyla arama motorları tarafından sitenizin SEO puanı düşer ve sıralamanızda kayıp yaşarsınız.

Sosyal Medya Bağlantıları

Sosyal medya mecralarınız ile siteniz arasında bir köprü var mı? Eğer yok ise bu sizin için bir dezavantajdır. Sosyal medya hesaplarınızdan sitenize ve hatta sitenizden de sosyal medya hesaplarınıza bağlantılar vermelisiniz. Google ve diğer arama motorları, ziyaretçi gönderen kaynakları ele alarak, siteniz hakkında değerlendirmelerde bulunur. Doğal olarak bunun da sizlerin SEO hanesine artı(+)olarak puan yazılır. Peki, bu durum gerçekten önemli mi dersiniz?

Takdir edersiniz ki, günümüzde neredeyse herkesin en az bir sosyal medya platformunda üyeliği vardır. Günde yaklaşık olarak 7 saat telefon ekranlarına bakan bir toplumuz. Bu, aynı zamanda çok büyük bir pazar hacmi anlamına da gelmekte. Markanız için etkin bir sosyal medya yönetimi ile bu pazardan payınıza düşen takipçiyi elde edebilirsiniz. Sosyal medya platformlarında anlık bir etkileşim sağlanabildiğinden, sitenize hatırı sayılır miktarda ziyaretçi çekebilirsiniz.

İç ve Dış Optimizasyon

Duyarlı tasarımdan yukarıdaki satırlarda bahsettim. Bu bir, iç optimizasyon çalışmasıdır. Bununla birlikte kullandığınız başlık etiketleri, site haritası, içerik güncellemeleri, görsel düzenlemeler ve görsellerin ALT etiketi gibi birçok husus da iç optimizasyon konusuna dahildir. Peki, bunlar genel hatları ne işe yarar? En temel tanımı ile sitenizin daha kaliteli sbir mecra olmasına yardımcı olan oyunculardır. En çok kullanılan arama motoru Google’nin nezdinde konuşacak olursak, kalitesiz siteleri sevmez. Hem hangimiz bunları sever veya tercih ederiz ki? Bundan dolayı kullanıcıların verimli bir vakit geçirebilmesi adına bu konulara azami önemi göstermeli ve uygulamalısınız.

seoda iç ve dış optimizasyon,

Başlık etiketleri, sitenizin içerisinde bulunan sayfaların belirli bir şablona göre oluşturulmasına olanak tanır. Örneğin, arabalarla ilgili bir blog yazınız var. Bu yazının başlıkları şu şekilde olsun; (1)Arabalar Hakkında Daha Önce Duymadıklarınız, (2)Mercedes Araçların Özellikleri, (3)Mercedes Koltuk Isıtma Özelliği… Parantez içerisinde yaptığım numaralara göre sırası ile h1, h2 ve h3 etiketlerini kullanmak en doğru uygulama olacaktır. Çünkü genelden özele doğru bir anlatım tarzı benimsenmiştir. Yani, konuyu branşlara bölerek detaylandırma yapmaktayız. Sizler de bu etiketlerin doğru kullanımına özen göstermelisiniz.

Görsel optimizasyonu, sitenizin hızlı bir şekilde çalışması için önem arz etmektedir. Öyle ki, görseller, site içerisinde yazılı metinlere göre çok daha fazla yer kaplamaktadır. Bundan dolayı özelinde ilgili sayfanın, genelinde sitenin tamamına büyük bir etkisi vardır. Buna bağlı olarak görsellerinizin boyutlarını optimize etmeli(önerilen maksimum boyut: 70 KB) ve öyle eklemelisiniz. Ayrıca sitenizi indekslemek üzere ziyaret eden arama motoru örümcekleri, bu görselleri NULL(boş) olarak değerlendirir. Böyle bir durumla karşılaşılmaması adına, görsellerinize ALT etiketleri girerek ne hakkında olduğu ile ilgili bilgi vermelisiniz. Böylece görsel arama sonuçlarında da yer edinerek SEO skorunuzu arttırmanız mümkün.

Konu hakkındaki görüş ve düşüncelerinizi yorumlar kısmından paylaşabilirsiniz.

İşinize Yarayabilir

data loss prevention dlp nedir,

Korumak ya da Kaybetmek: DLP Nedir?

Verilerinizi korumak için nasıl bir yöntem uyguluyorsunuz? Özellikle günümüz dünyasında veri, en büyük güç haline …

8 yorumlar

  1. İ.Taci Cangül

    Çok güzel anlatılmış, bilgilendirici bir yazı. Ellerinize sağlık.

    • Doğukan KARADAĞ

      Değerli yorumunuz için çok teşekkür ederim Taci Hocam.

  2. Yusuf

    hazır bir bootstrap template ile seo yapılabilirmi

    • Doğukan KARADAĞ

      Merhaba Yusuf Bey, elbette yapılabilir. SEO çalışmalarını etkileyen birçok faktör vardır. Dolayısıyla yalnızca template ile değil, aynı zamanda iç ve dış SEO kriterlerini de uygun bir biçimde uygulamanız gereklidir. İyi çalışmalar dilerim… 🙂

  3. Yusuf

    merhabalar web sitem bootstrap ile yapılmış seouyu etkilermi

  4. Mehmet

    Hocam merhaba, başlıklarda parantez kullanımının seo’ya olumlu veya olumsuz etkisi nedir? bu soruya günlerdir cevap arıyorum, anahtar kelimelerin eş anlamlılarını paranteze alıp kullanım yapmayla ilgili… Sorumu cevaplarsanız sevinirim teşekkürler şimdiden.

    • Doğukan KARADAĞ

      Merhabalar Mehmet Bey. Parantez içinde ilgili anahtar kelimenin eş anlamlısını kullanmanızın doğrudan bir etkisi bulunmamaktadır. Bununla birlikte içeriğin geneline bu kelimeleri “anlamlı” olacak biçimde yoğurabilirsiniz. İyi çalışmalar diliyorum… 🙂

  5. Mehmet

    Hocam merhaba, başlıklarda parantez kullanımının seo’ya olumlu veya olumsuz etkisi nedir? bu soruya günlerdir cevap arıyorum, anahtar kelimelerin eş anlamlılarını paranteze alıp kullanım yapmayla ilgili… Sorumu cevaplarsanız sevinirim teşekkürler şimdiden.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir