Site Hızınızı Arttıracak 5 Yöntem

Web siteniz üzerinden ürün veya hizmet satışı sunuyor ve kullanıcılarınız sitenize erişmekte güçlük mü çekiyor? Bunun sebebinin sitenizin yavaş bir şekilde yüklendiği olduğunu düşünüyorsanız, bu sinir bozucu durumu düzeltmeniz sizin elinizde. Öncelikle bilmelisiniz ki hız, artık internet dünyasında nefes almak kadar önemli bir durum haline geldi. Kullanıcılar, erişmek istediği bir web sitesinin açılma süresi 3 saniyeden daha fazla sürdüğü takdirde direkt olarak o siteyi terk etmektedirler. Bundan dolayı bu konuyu şiddetle ciddiye almanızı tavsiye ediyorum. Bu yazıyı okuyan kimsenin kullanıcılarını veyahut potansiyel müşterilerini kaybetmek istediğini düşünmüyorum. Sitenizin hızını ölçmek için birçok araç bulunmaktadır. Benim size önereceğim Google ın kendi tool’u olan PageSpeedInsights. Bu araç ile sitenizin mobil ve masaüstünde hız puanını öğrenebilirsiniz. Keza size sitenizin açılışını ve yüklenme süresini azaltmanız için tavsiyelerde de bulunmaktadır.

Sitenizin durumunu öğrendiğinize göre, şimdi de nasıl hız kazanacağınızı görelim.

1- JavaScript Kodlarınız Sitenizin Üst Kısmında Bulunmamalı

JavaScript kodlarının mantığı, tasarım ve efektiflik üzerine kurulu olduğundan siteniz açılırken istemci-sunucu ilişkisine dayanarak bu kodları okuyup, çözümleyecek ve size sunacaktır. Bundan dolayı sitenizin açılış süresini uzatacaktır. Bunun için kodlarınızın analizini yapabilir, gereksiz olanları kaldırabilir veyahut head kısmından footer kısmına alabilirsiniz. Bu işlemi yaparken dikkatli olmalısınız çünkü, yanlış bir komut girişi ya da doğru olan bir kodu silebilirsiniz. Eğer bu konu hakkında yeterli tecrübe ve bilgi sahibi değilseniz bir uzmana danışabilirsiniz.

2- Görsellerinizin Boyutlandırmasını Yapın

İçeriklerinizi doğru görseller ile güçlendirmeniz çok doğru ve haklı bir karar fakat bu görsellerinizi gelişigüzel sitenize eklemeniz, sitenizi yavaşlatarak, sizi kullanıcı kaybına uğratabilir. Ekleyeceğiniz görseller boyutlandırılmalı ve çözünürlük seviyesi çok yüksek ise düşürülmelidir.Bunun için hazır boyutlandırma siteleri bulunmaktadır. Bunun yanı sıra bilgisayarınızda bulunan, Paint veya Paint3D aracılığı ile de yapabilirsiniz. Size, benimde kullandığım Photoshop programını önerebilirim. Mümkünse png yerine jpeg formatını tercih ediniz. Kullandığınız görsellerin de 50-120 KB arasında olmasına özen gösteriniz. WordPress bir siteyi baz alacak olursak bazı eklentiler ile bu durumu çizebilirsiniz. Bu eklentilerden birisi de Regenerate Thumbnails. Bu eklenti aracılığıyla resimlerinizi yeniden boyutlandırabilirsiniz.

site hızı yükseltme,

3- Gereksiz Eklenti ve Kullanmadığınız Temaları Kaldırın

Bazı eklentiler sitenize aşırı yüklenir ve hızınızda düşüşe sebep olur. Sadece işinize yarayacak, gerekli olan eklentileri kurun. Kullanmadığınız eklentileri mutlaka kaldırın. Etkin olmasalar bile veritabanınızda yer tuttuğundan dolayı bunların kaldırılması gerekmektedir. Kullanmadığınız temalar için de aynı durum geçerlidir. Hızlanmak istiyorsanız, gereksiz olan ne varsa kurtulmalısınız. Burada dikkat etmeniz bir nokta var ki; bazı eklentilerinizi kaldırmaya karar verdiğinizde, sitenizin yapım aşamasından itibaren veyahut içeriklerinizle bağlantılı olabileceğinden, sitenizi yedeklemeyi unutmayın. Kaş yapacağım derken göz çıkartmayalım.

4- Tema Seçimini Doğru Yapın 

Seçtiğiniz, kullandığınız tema web sitenizin temeli ve altyapısıdır. Bazı temalar vardır ki, kesinlikle kullanışlı olmayıp, responsive tasarımdan uzak ve görseller ile amacın, insan gözüne hitap olduğunu düşündürtür. Aslına bakarsanız bu tür temalar site hızınızı hiçe sayar ve hızınızda büyük düşüşlere sebep olmaktadır. Her zaman en iyisi, en gösterişli olanı değildir. Sade olan güzeldir.

5- Önbellek Eklentisi Kullanın

Sitenizi önbelleğe alarak, daha iyi bir kullanıcı deneyimi sağlayabilirsiniz. Bunun için iki güçlü eklenti mevcuttur.

Bunlardan birisi LiteSpeed Cache eklentisi. Bu eklenti ile sitenizi sadece önbelleğe almakla kalmayıp, JavaScript, CSS kodlarınızı da sıkıştırabilirsiniz. Sitenizin hızlanması ve PageSpeedInsights sonuçlarında yüksek sonuçlar almanızı sağlayabilecek türden bir eklentidir.

Diğer bir önbellek eklentisi ise W3 Total Cache. Bu eklenti ile opsiyonel seçeneklerinizin fazla olması nedeniyle birçok soruna çözüm bulabilirsiniz.

Önemli bir uyarı olarak, bir Cache eklentisi kuracağınızda başka herhangi bir Cache eklentisi aktif olmamalıdır. Aktif ise de, devre dışı bırakılmalıdır.

Yorumlarda fikirlerinizi belirtebilir veya size özgü site hızlandırma taktiklerinizi paylaşabilirsiniz.

İşinize Yarayabilir

ibm qradar nedir,

Topla, Analiz Et, Koru: QRadar Nedir?

4 gün önceki gününüzün her dakikasında ne yaptığınızı bir kağıda yazmanızı istesem, bunu yapabilir misiniz? …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir