Dijital Pazarlama Uzmanı Nasıl Olunur?

Bu içeriğimi okumaya başlarken hangi platform aracılığı ile beni bulduğunuzu sorabilir miyim? Google, Instagram, YouTube ya da…? Cevabınız ne olursa olsun dijital ortamda sizlerle etkileşim sağlamayı bir şekilde başarmışım demektir. Bu yazıyı da okuduğunuza göre aklınızda bazı fikirler ve kariyer planları var demektir. Öncelikle sizi tebrik ederim. Karar vermek, tamamlamanın yarısıdır. Öyleyse yarım kalan işimizi tamamlayalım. Değil mi?

Yıllardır bir meslek kolu olan ancak değeri pek bilinmeyen ve göz önünde bulunmayan dijital pazarlama uzmanlığı, pandemi sürecinde yerli, yabancı ve uluslararası binlerce markanın fiziksel mağazalarını kapatmaları ve dijitale taşınmaları nedeniyle dijital pazarlama dolayısıyla dijital pazarlama uzmanlığı çok büyük bir önem kazanmıştır.

Ülkemizde ve dünyada her yıl milyarlarca dolar harcamanın söz konusu olduğu dijital sektörde sizce de bir uzman olarak yer edinmek mantıklı olmaz mı? Kesinlikle.

Dijital Pazarlama Nedir?

Yukarıdaki satırlarda da bahsettiğim gibi dijital pazarlama, internet mecralarının doğru ve verimli bir şekilde kullanılması sonucu hedefe ulaştıran, markaya ve kişiye değer katan büyük pazarlama koludur. Pazarlamanın dijitalleşmiş halidir de diyebiliriz.

Yıllardır televizyonlarda, billboardlarda, gazete ve dergilerde gördüğümüz reklamları bir hatırlayalım, düşünelim. Ulaşılabilen kitle sınırlı, hedef kitle doğru mu, cinsiyet dağılımı nedir, yaş aralığı nedir? Bu gibi soruların cevapsız kaldığı pazarlama türü geleneksel pazarlamadır.

Ulaşılabilecek kitlenin sınırları olmayan, insanların her an her yerde görebileceği ve erişebileceği cihaz ve platformlarda yer alan, bütün istatistiksel bilgileri analiz etmenize olanak sağlayan, ‘bir tık’ ile hedefe ulaşabilen, ilgili markanın fiziksel mağazasını görmeden, ziyaret etmeden de marka/firma ile ilgili kullanıcıya ve potansiyel müşteri kitlesine önemli fikirler sunan pazarlama türü ise dijital pazarlamadır. Öyleyse ne diyoruz? Yaşasın Pazarlama 4.0

Bu arada kısa bir not: Pazarlama 4.0, dijital ve geleneksel pazarlamanın entegre edilmesi ile ortaya çıkmıştır.

Geleneksel pazarlama ve dijital pazarlama hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak ve farklarını görmek için ilgili içeriğimi ziyaret edebilirsiniz.

Dijital Pazarlama Uzmanı Kime Denir?

Bazen çalıştığı bir firmanın, bazen hizmet sunduğu bir kişinin bazen de sadece kendisi için dijital faaliyetlerde bulunan kişidir. Bu faaliyetler; web tasarım, SEO, içerik üreticiliği, sosyal medya yönetimi, Google ve Facebook reklam yönetimi, mobil pazarlama gibi dijital pazarlamanın dallarıdır. Bu alanlardan en az iki ve daha fazlasına yetkin olan kişileri dijital pazarlama uzmanı olarak nitelendirebiliriz.

Dijital Pazarlama Uzmanı Olmak İçin Diploma Gerekli Mi?

Bu soru, sektöre girmek isteyen kişilerin sıkça sorduğu sorulardan birisidir. Öğrenim durumunuzu öğrenebilir miyim? İlkokul, ortaokul, lise ya da üniversite? Cevabınız fark etmeksizin herhangi bir diplomaya ihtiyacınız olmadan bu mesleği icra edebilir, başarılı bir şekilde görevinizi yerine getirebilirsiniz. Bununla birlikte uzmanlığınızı pekiştirmek tescillemek adına edineceğiniz sertifikalar çok daha büyük bir öneme sahiptir diyebilirim. Google dijital atölye ve diğer sertifika programlarına göz atmanızı muhakkak tavsiye ederim.

dijital pazarlama uzmanı olmak için ne gerekli,

Kariyer.net’in sunmuş olduğu istatistiklere göre dijital pazarlama uzmanlığı yapanların eğitim durumunda sıralama şu şekildedir;

  1. Üniversite
  2. Yüksek Lisans
  3. Ön Lisans
  4. Lise

Ve üniversitelerin şu bölümlerinden mezun olanlar bu alana yöneltmektedir;

  1. İşletme (%8.8)
  2. Endüstri Mühendisliği (%4.3)
  3. İşletme(İngilizce) (%4.2)
  4. Bilgisayar Teknolojisi ve Programlama(MYO) (%3.7)
  5. Halkla İlişkiler ve Tanıtım (%2.6)

Cinsiyet dağılımı olarak da kadın ve erkek arasında fark yoktur diyebiliriz. Özetle, diplomanız olsun ya da olmasın bu mesleği isteyen, seven herkes uygulayabilir.

Dijital Pazarlamanın Kolları

Örneklerle belirtmek istediğim bir konu var. ‘Öğretmen’ dediğimde aklınıza kaç farklı branş geliyor? Veya ‘Yazılım’ dediğimde? Tıpkı dijital pazarlama da bu şekildedir. Hadi bu mesleğin branşlarına bir göz atalım;

  • Web Tasarım Uzmanı
  • Dijital Pazarlama Uzmanı
  • SEO Uzmanı
  • Sosyal Medya Uzmanı
  • Dijital Strateji Uzmanı
  • Facebook Business Manager Uzmanı
  • Google Ads Uzmanı
  • Grafik Tasarım Uzmanı
  • E Ticaret Uzmanı
  • Dijital Veri Analisti
  • Metin Yazarı
  • UX(Kullanıcı Deneyimi) Tasarım Uzmanı
  • Video Edit Uzmanı

Bir dijital pazarlama uzmanı olmanız için öncelikle yukarıda maddelerle belirttiğim alanlardan en az ikisinde profesyonel olmanız gerekir. Ve her şeyden önce pazarlamayı bilmeniz, bilmiyorsanız öğrenmeniz gerekmektedir.

5 Adımda Dijital Pazarlama Uzmanı Olmak

Buraya kadar geldiğiniz için sizi tekrar tebrik ederim. Çünkü kendinizi bu alanda nasıl geliştirebileceğinizi merak ediyorsunuz ve ‘araştırmaya’ devam ediyorsunuz. Birçok sektörde ve meslekte olduğu gibi bu mesleğin de altın kuralı araştırmacı olmaktır.

1. Blogları ve Sosyal Medya Hesaplarını Takip Edin

Araştırın, araştırın ve araştırın. Google ve sosyal medya platformları üzerinde(Instagram, Facebook, LinkedIn, YouTube…) sürekli olarak konuları takip edin, merak ettiklerinizi sorgulayın. Bu anlamda internette bulabileceğiniz kaynak sayısının bir limiti yok. Şu cümleye bir baksanıza; “bir limiti yok.” Tıpkı dijital pazarlamanın sağladıkları, sağlayacakları gibi… Yeter ki araştırdıklarınızı doğru analiz edip, uygulayın.

Birçok dijital pazarlama uzmanı ve marka, blog sitelerinde kritik bilgiler paylaşmaktadır. Eğer gerçekten bu mesleğin inceliklerini öğrenmek istiyorsanız okumayı sevin. Keşfettiğiniz bilgi denizi içerisinde, nerede nasıl yüzeceğinizi de öğrenmiş olacaksınız. Bu deniz öyle ki, yeri geldiğinde kulaç atacak, yeri geldiğinde sandala binecek ve yeri geldiğinde jet ski ile yol alacaksınız. Kısacası, teoriniz sağlam olduktan sonra uygulamalı çalışmalarınız ile hedeflediğiniz noktaya ulaşacaksınız.

2. Bir Blog Sitesi Kurun veya Bir İçerik Sitesinde Yazar Olun

Sağlam adımlar ile sektörde yol almak istiyorsanız, sağlam bir donanıma sahip olmanız gerek. Markalara güç katmak istiyorsanız, kendi alanınızda bir marka olmanız gerek. Kendinizi, size iş verecek potansiyel müşterilerinizin yerine koyun. Hiçbir alanda yer edinmeyen, sadece “ben dijital pazarlama uzmanıyım” diyen birisine mi iş verirsiniz yoksa dijital mecraların neredeyse her alanında aktif olarak faaliyet gösteren, projeleri olan bir uzmana mı iş verirsiniz? Cevap da, takdir de sizin…

En iyi öğrenme aracı, öğretmektir. Bildiklerinizi insanlarla paylaşabileceğiniz bir platforma ihtiyacınız var. Ve tabi ki bir de kendi kişisel markanızı oluşturabileceğiniz ortama… Bunu, kendinize bir blog sitesi açarak başarabilirsiniz. Sakın endişelenmeyin! Web sitesi açmak sandığınızdan çok daha kolaydır. Özellikle blog siteleri için bu durum daha da esnek bir yapıya sahiptir.

Nasıl web siteleri oluşturacağınızı merak ediyorsanız YouTube Kanalımı ziyaret edebilir veya WordPress kategorimi inceleyebilirsiniz.

Bir blog sitesinde bildiklerinizi, öğrendiklerinizi paylaşmanız ne işinize yarabilir ki? Kesinlikle size marka olma yolunda büyük deneyimler kazandıracaktır. Biliyorsunuz ki dijital pazarlama, kişi ve firmaların web sitesinden başlar ve birçok alana ayrılır. Kendi internet sitenizden edineceğiniz tecrübe, kesinlikle büyük bir başarı olacaktır.

3. Web Sitenizi Google Arama Motoru Araçlarına Ekleyin

Bir web sitesi sahibi iseniz, sitenizi Google ve diğer arama motoru araçlarına tanıtmanız gerekir. Aksi durumda, internetin dipsiz bucaksız dünyasında bilinmeyen bir ögeye sahip olursunuz. Bu araçlara sitenizi eklemeniz demek, arama motorlarına sitenizi tanıtmanız ve resmi bir mülkünüzün olması anlamına gelir.

Örnekleyecek olursam,

Tapusu olmayan, hiç kimsenin gelip geçmediği boş bir alana apartman yaptınız. Bu size ne kazandırır? Sizce dairelerinizden birini satabilir veyahut kiralayabilir misiniz?

İşte sitenizi arama motoru araçlarına entegre etmek de tıpkı bunun gibidir. Tanıtırsanız, resmi bir mülk sahibi olmuş olursunuz. Bu demek oluyor ki, Google size bir tapu veriyor ve arsanızı, apartmanınızı tanıtabileceğiniz güzel bir konum. İşte SEO’nun başlangıç aşaması.!

a. Sitenizi Google Search Console’ye Ekleyin

Search console, Google’nin sunmuş olduğu bir webmaster aracıdır. Sitenizin indekslenmesi için elzem bir araçtır. Burada sitenizin durumu hakkında bilgi edinebilir, herhangi bir sorun olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Böylece nasıl aksiyon alacağınızı da belirlemiş olursunuz. Aynı zamanda sitenizin daha hızlı indekslenmesini istediğiniz sayfaları var ise buradan manuel olarak isteklerde bulunabilirsiniz.

‘Peki, sitemi nasıl search console’ye ekleyeceğim?’ diye merak ediyorsanız, işlem çok basit. Google’ye search console yazdıktan sonra ilgili panele giriş yapmanız gerek(Gmail hesabınız muhakkak olmalıdır.). Daha sonrasında kayıt için sırası ile adımları takip etmeniz yeterli. Manuel ve otomatik(eklenti ile) olarak nasıl yapılacağını merek ediyorsanız, tüm detaylarıyla anlattığım, web sitenizi arama motorlarına eklemek başlıklı içeriğimi inceleyebilirsiniz.

b. Sitenizi Google Analytics’e Ekleyin

İsminden de anlaşılacağı gibi web sitenizin, kampanyalarınızın ve hedeflerinizin analiz edilebileceği harika bir Google aracıdır. Özellikle E-Ticaret sektöründe çok çok büyük bir öneme sahiptir. Kullanıcıların vakit geçirdiği sayfalar, demografik yapısı, hedef kitle analizi ve daha birçok hususta bilgi sunan bu aracı da web siteniz ile entegre etmeniz gerekmektedir. Böylece hedef kitleniz ve kullanıcılarınız hakkında daha güçlü bir bilgi hazineniz olur. Buna göre de durumu iyi, orta ve kötü olan sayfalarınızı tespit edip, yeni planlar yapabilirsiniz. Sizce de harika değil mi?

4. Sosyal Medya Hesapları Kurun

Sosyal medya yönetimi, kimilerine göre çok kolay bir iş gibi geliyor olabilir. Ne de olsa, 7 den 70 e hepimiz sosyal medya mecralarında günümüzün önemli bir süresini geçiriyor ve aktif olarak kullanıyoruz değil mi? Ne kadar zor olabilir ki? Ancak durum kesinlikle böyle değildir. Markalar ve marka olma yolunda ilerleyenlerin çok zorlandığı bir konudur sosyal medya. Hatta çoğu büyük firmalar da dahil olmak üzere çok yanlış planlar yapmakta ve uygulamaktadır. Yanlış bilinen en büyük hususlardan birisi de, “takipçim ne kadar fazla ise o kadar iyiyim” mantığıdır. Bu kesinlikle doğru değildir. Üstelik bu yanlışı bile bile takipçi satın alanlar… Peki, sonuç ne mi oluyor? Hüsran.

Sosyal medyada tek kriter, takipçi değildir. Bilmeniz ve doğru uygulamanız gereken onca şey vardır. Önemli olan doğru hedef kitleyi tespit edip, elinizde tutabilmektir. Şunu sakın unutmayın; ‘görmek istemediğiniz bir içeriği, takipçilerinize dayatmayın.’ Ne demek istiyorum?

Sosyal Medya Yönetiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Örneğin, bir mobilya üretim mağazası sizden sosyal medya hesaplarının yönetilmesini istedi. Gönderileri oluştururken, tasarlarken ve yazarken neyi göz önünde bulundurursunuz? Hadi gelin bu durumu 2 farklı senaryo ile canlandıralım.

Senaryo #1

Satış odaklı düşünür ve bir kanepenin resmini editledikten sonra şöyle bir açıklama metni yazarsınız;

“Mor L koltuk, Fiyat: 2.000 TL, Kredi kartına 6 taksit imkanı, Adres: Ankara/Türkiye, Telefon: 0532 *** ** ** “

Senaryo #2

Değer katmayı hedefler, potansiyel müşteri kitlenizi sıkmayacak gönderiler hazırlarsınız. Evinin dizaynına uygun bir L koltuk üzerinde mutlu bir aile tablosu görseli tasarlarsınız. Açıklama metni ise şu şekilde olur;

“Sadelik ve mutluluk. Yaşam alanlarına değer verenlerin tercihi… Özlediğimiz o eski günler gibi. Tüm aile yan yana, aynı koltukta… Sizlerin en doğru seçimi yapması için bir telefon kadar uzağınızdayız. Uzman tasarım ve destek ekibimiz danışmanlık yapmak için sizi bekliyor”

Bir Facebook/Instagram kullanıcısı olsanız ve bu mağazanın sayfasını takip etseniz, hangi senaryodaki içerik sizin dikkatinizi çekerdi? İşte, çalışmalarınızı buna uygun şekilde planlamalı ve gerçekleştirmelisiniz.

Bu örneğimiz, bir müşterinizin sosyal medya yönetimi içindi. Peki, kendiniz için nasıl bir plan yapmalısınız?

5 adımda dijital pazarlama uzmanı nasıl olunur,

Sosyal Medya Yönetimine Nasıl Başlamalıyım?

Her şeyden önce bir dijital pazarlama uzmanı olmak için uygulamalı çalışmak gerek. Henüz başlangıç aşamasında olabilirsiniz ve bir müşteriniz olmayabilir. Bu negatif bir durum değildir. Aksine kendinizi geliştirmek ve deneyim kazanmak için bir fırsattır. Nasıl mı? Kendi markanızı oluşturmak ve güçlendirmek için ilk olarak bir instagram sayfası açın. Aynı şekilde bir de facebook sayfası oluşturun ve bu ikisini birbirine bağlayın. Dijital pazarlama üzerine bildiklerinizi takipçilerinizle paylaşın. Bu hem sizin tecrübe kazanmanıza katkı sağlayacak hem de bilinirliğinizi arttıracaktır. Keza online itibar yönetimi hakkında da donanım sahibi olabileceksiniz.

Üstelik potansiyel müşterilerinizle etkileşim kurmanız da söz konusudur. Ancak kesinlikle satışa yönelik çalışmalar yapmanızı önermiyorum. Siz sektör hakkında bildiklerinizi göstermeye devam edin, değer katın, hikayeler anlatın. Göreceksiniz ki gerisi çorap söküğü gibi gelecektir.

Instagram ve Facebook’un ardından LinkedIn, Twitter, Pinterest gibi sosyal medya platformlarında da yer edinin. Aynı zamanda eğer istiyorsanız YouTube üzerinde de bir kanal açıp(öneririm), videolar çekin. Böylece kendi gelişiminize bizzat şahit olacaksınız.

5. Staj Yapın

Hayat yoluculuğumuzun her anı aslında bir nevi stajdır. Tıpkı hayatı yaşayarak öğrenirken olduğu gibi bu meslekte de bir şeyleri öğrenmenin yolu, tecrübe edinmekten geçer. Bunun için sürekli olarak araştırmalarınıza devam edin. Hiçbir zaman “ben artık bu işi öğrendim, tamamım” demeyin! Sürekli olarak daha farklı, orijinal fikirleriniz ile uygulamalarınıza devam edin. Sektörün önde gelenleri hakkında araştırmalar yapın. Onların çalışma stillerini ve projelerini analiz edin. Bir ajansta veya bir dijital pazarlama uzmanının yanında işe başlayın. İlk aşamalarda ücret konusuna fazla takılmanızı tavsiye etmiyorum. Sonuçta muazzam bir mesleği, işin içinde öğreneceksiniz. Ama kesinlikle hakkınızı da kimseye yedirmeyin, uyanık olun.

Uzman olmak istiyorsunuz değil mi? Bu içeriği buraya kadar okuduğunuza göre kafanızdaki bazı şeyler çok daha şeffaf… Öyleyse araştırmaya, öğrenmeye ve öğretmeye devam edin.

Benim yaşam felsefem şudur;

“Öğren, öğret, yaşat!”

Size de tavsiye ederim. ?

Görüş, düşünce ve fikirlerinizi merakla bekliyorum. Yorumlarda belirtebilirsiniz.

İşinize Yarayabilir

data loss prevention dlp nedir,

Korumak ya da Kaybetmek: DLP Nedir?

Verilerinizi korumak için nasıl bir yöntem uyguluyorsunuz? Özellikle günümüz dünyasında veri, en büyük güç haline …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir