Sitenizin Etkileşimini Arttıracak 5 Taktik

Blog yazılarınızın okunmasını, ürünlerinizin satılmasını, marka bilinirliğinizin kuvvetlenmesini dolayısıyla sitenizin trafiğinin artmasını istiyor olabilirsiniz. Sitenizin trafiğini arttırma çalışmalarını yaparken dikkat etmeniz bazı kurallar vardır. Öncelikle amacınız sitenizin trafiğini yükseltmekten daha önemli olan bir nokta var ki o da: “Etkileşim.” Yani şöyle bir örnek ile açıklayacak olursak; bir mağazanız olduğunu düşünün. Satışlarınızı arttırmak ve markanızı sektörde bilinir yapmak için belirli stratejiler oluşturuyorsunuz ve uygulamaya geçiyorsunuz. Yapmış olduğunuz kampanyalar sonucunda mağazanıza günlük gelen potansiyel müşteri sayınız 100 civarından 200 civarına yükseliyor fakat satışlarınızda büyük bir fark gözlenmiyor.

Dolayısıyla, önemli olan sitenize aylık 5000 tekil ziyaretçisi olup bunlardan 300 etkileşimin olması değildir. Kilit nokta, aylık 1000 tekil ziyaretçinizin bulunup bunlardan 300 ünün sizinle etkileşimde olmasıdır. Toparlayacak olursak, ‘10000 kişinin sevdiği hizmeti değil, 100 kişinin aşık olduğu’ hizmeti sunmanız gerekiyor. Niş alanınızın spesifik olması sizi diğerlerinden farklı kılacaktır.

Gelelim bu etkileşimi nasıl sağlayacağımızın yollarına,

  • İlk kural, siz kullanıcının yerinde olsaydınız ziyaret ettiğiniz sitede neler görmek isterdiniz? Neler sizi o siteye bağlı kılardı? Bu soruları kendinize sorun ve verdiğiniz cevaplar ile birlikte bir liste oluşturun. Artık kullanıcıyla olan duygusal bağınızı kurmaya başlamış olacaksınız.

İşin temelini attığımıza göre şimdi teknik kısma geçelim.

  • Sitenizin açılış hızı kesinlikle ve kesinlikle son derecede önemlidir. Sonuçlara göre, kullanıcılar bir siteye giriş için tıklama yaptıklarında ortalama 3 saniyenin üzerinde açılış süresi olan siteler için daha henüz açılmadan çıkış gerçekleştirmektedirler. Sitenizin hızını etkileyen etmenleri tespit edin ve akabinde gerekli güncellemeleri yapın. Site hızınızı mobilde ve masaüstünde test etmek için Google’ın ücretsiz olarak sunduğu kendi toolu olan “PageSpeedInsights” ı kullanmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Sizin için linki buraya bırakıyorum. Bu araç ile siteniz analiz edilip, mobil ve masaüstü sonuçlarınız size raporlanır. Bu rapor içerisinde geliştirmeniz gereken özellikler, tavsiyeler size sunulur. Bu önerileri dikkate alarak gerekli güncellemeleri yaparsanız kaybettiğiniz trafiği durdurabilir, artışa geçirebilirsiniz. Sonuç olarak Google’ın tavsiyesi bu, tavsiyelere uymak lazım değil mi? 🙂

pagespeed insights,

 

  • Sitenizin tasarımının, kullanıcıların gözünden değeri azımsanamaz. Tasarımınız, sadelikten yana olmalı keza gözü yormamalıdır. Tasarım ne kadar karmaşıklaşırsa, aynı oranda kullanıcıların da kafası o denli karışacaktır ve aradıklarını bulmakta güçlük çektikleri için siteyi terk edeceklerdir. Kullanıcı, sitede aradığını bulmak istiyorsa bu ‘3 tık’ mesafesinde olmalı. Bunlara göre ayarlamalarınızı yaparak ziyaretçilerin sitenizde daha uzun, problemsiz ve keyifli vakit geçirmesini sağlayabilirsiniz.
  • İletişim ve sipariş sayfanızda tereddütlere yol açmaktan, aşırı soruya yönelmekten kaçının. Bırakın kullanıcılar kısa ve öz aksiyonlarla işlerini tamamlasınlar.
  • Kullanıcıyı güzel bir mesajla karşılayın. Güzel bir mesajla yolcu edin. İlk kuralımızı hatırladınız mı? Empati yapın ve verdiğiniz hizmete göre giriş sayfasında onları değerli hissettirecek bir mesajla karşılayın. Bunun çok önemli olmadığını düşünebilirsiniz hatta insanların dikkat etmediğini de… Ama bu tür küçük mesajlar bile insanların algısında büyük değişikliklere sebep olmakta. Ziyaretçi ürün veya hizmet siparişini tamamladığında ise kendilerini yine güzel bir mesajla onlara kendilerini değerli hissettirin ve yolcu edin. Kelimelerin gücünden mahrum olmamayı deneyin.
  • Tabi ki günümüzün vazgeçilmezi olan sosyal medya kanalları. Bu kanalları elinizden geldiğince etkin kullanmaya çaba sarf edin. Paylaşımlarınızla potansiyel müşterileri kendinize çekebilin. Bir paylaşım tarzınız olsun, insanlar sizi bu tarzınızdan anlayabilsinler. Belirli dönemlerde yapacağınız kampanya ve çekilişlerle çok daha fazla geniş bir kitleye ulaşabilirsiniz. Sosyal medyayı doğru ve düzenli olarak kullandığınız takdirde Web Sitenize olan ilgi ve etkileşim de doğru orantıda artacaktır.

web site hız testi,

Siz de bu taktikleri uyguladığınız takdir de etkileşiminizin artacağına emin olabilirsiniz.

Yorumlarda kendi taktiklerinizi benimle paylaşmaya ne dersiniz?

İşinize Yarayabilir

data loss prevention dlp nedir,

Korumak ya da Kaybetmek: DLP Nedir?

Verilerinizi korumak için nasıl bir yöntem uyguluyorsunuz? Özellikle günümüz dünyasında veri, en büyük güç haline …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir